03.02.08

Stará láska a rez

Proč je tak jednoduché podléhat svým ex?

Všichni toužíme najít pravou lásku, a když ji najdeme, tak se strachujeme, že bychom o ni mohli přijít. Když se tak náhodou opravdu stane, vzpomínáme na ni, porovnáváme a srovnáváme s ní každou příchozí, a vyčítáme si, že se nám nepodařilo vztah s ní zachránit.

Když tu najednou .. potkáváme se znovu.

Jaká je šance, že se starou láskou navážeme druhý vztah, když ten první nevyšel?


Posaďte se, promítáme
Jednou mi maminka řekla: " do starých lásek si promítáš sny, idee, vize, které ti s následujícími partnery nevyšly. Namlouváš si, že kdybys neudělala tu či onu chybu a nerozešli se, tvůj život by vypadal jinak, líp. Neměla by jsi však nikdy zapomenout na to, že onomu rozchodu vedly jisté důvody, a ty důvody nezmizí. Nezmizí obvykle ani po mnoha letech."

Není to tak dávno, co tuto teorii potvrdila má kamarádka Lenka: " když jsme začali s Martinem chodit po druhé, vůbec jsem nechápala, jak jsme se mohli rozejít. Martin zas nechápal, jak mě mohl podvést. V těch správných chvílích na správných místech mi říkal, že jsem jediná žena, kterou kdy miloval a milovat nepřestane. Nikdy nevkročíš dva krát do stejné řeky - tomu jsem se smála. Vždyť jsme starší, rozumnější, zkušenější a hlavně, nepromarníme druhou šanci.

No, starší jsme byli, nikoli však moudřejší. Po pěti měsících společného žití mě podvedl, dokonce s mojí nejlepší kamarádkou. Požádala jsem o rozvod. Uvědomila jsem si, že se nezměnilo nic z toho, co mi na něm před těmi lety vadilo. A taky jsem si uvědomila, že pokud jsem si něčeho na svém již podruhé ex po prvním rozchodu vážila, teď si nevážím naprosto ničeho."


Aramis, Artos a Pathos
Má nejlepší kamarádka skoncovala s teorií životní lásky po té, co se s tou svou sešla po deseti letech.
Mluví o ní jako o patetickém nesmyslu: " je to přelud, za kterým se, nevím proč, honíme. Byla jsem na sebe kvalitně naštvaná, že jsem se ho snažila kontaktovat, když se mi doneslo, že mu nevyšel několikaroční vztah a je single.
A víš proč mu nevyšel?? Já ti to povím ... ten chlap si totiž žádný nezaslouží!

Musím přiznat, že se z něj stal krásný muž, měl takovou tu jiskru v oku a pevný hlas .. Ale to byla všechna pozitiva. Byla jsem zděšená, když se začal chovat úplně stejně jako jeho otec k jeho matce - poroučet, rozkazovat, mlátit do stolu .. Ptala jsem se sama sebe, jak se bude chovat v padesáti, když se takto chová už ve třiceti. Dopila jsem svou skleničku červeného a odešla jsem. Navždy!"



A co na to já??
Ne vždy jsou návraty špatné. Zajděte se svou starou láskou na drink a stejně jako má nejlepší kamarádka přijdete na to, že o toho, o koho stojíte, máte už doma.
Člověk se sice mění tím, jak stárne. Ztrácí jistou spontánnost a bezprostřednost typickou pro mládí.Vlivem životních zkušeností bývá o něco realističtější, ale jeho zlozvyky, způsoby jednání a rozhodování zůstávají stejné. A co hůř, s postupujícím věkem se ještě utužují.




01.02.08

Hanka a ..

"Musím přiznat, Hanko, že líbáš líp jak Milan!"


Před deseti lety
"Hanka viděla vše černě a stále měla mizernou náladu. Stěžovala si na všechno - na školu, na učitele, na sestru, na rodiče, dokonce i na svého tehdejšího přítele. Jednou mi došlo, že za celou hodinu u horké čokolády a banánové fafle nepověděla nic pozitivního. Když jsem viděla na displeji telefonu její číslo, děsila jsem se, jaké další hrůzy mi opět poví. Nakonec jsem jí přestala telefony zvedat."

Před rokem

Ženy milují drby, samozřejmě. Ani má kamarádka Klára není výjimka, takže když někde zaslechne nějakou pikantnost, kterou by si měla nechat pro sebe, prostě ji nedokáže udržet v sobě.
A tak jsem se s Hankou "setkala" znovu.

A i když jsem se obávala dalšího příběhu z "Černé kroniky", nechala jsem Kláru, aby se podělila o své "nové informace".


Klára: " začalo to zcela nevinně. Nejdříve jsme ohodnotily číšníkův zadek, pak prodiskutovaly krásu modrých a hnědých mužských očí, ale pak začala hloubkově, zdůrazňuji hloubkově, rozebírat sexuální dovednosti, velikosti penisů a úchylky nejtěžšího kalibru. Jako její "čerstvá" kamarádka jsem se nestačila divit a musím přiznat, že jsem zvažovala i odchod, než zmínila svůj vztah s Ondřejem (ano, je to ten Ondra, který je mezi námi zasvěcenými znám pod přezdívkou Blatch :) ).

Hanka: "bylo mi dvaadvacet. Když jsem se seznámila s Ondráškem, muselo být všem jasné (dávala jsem to taky pořádně na odiv), že jsem se zamilovala na první pohled. Vypadal úžasně, měl skvělou práci, vyzařovala z něj citlivost a skvěle se s ním povídalo. Velmi mi zalichotilo, když z toho nepřeberného krásných a inteligentních žen (pravých opaků mě) si vybral právě mě, a začali jsme spolu randit.
V posteli sice žádné světoborné výkony nepředváděl, ale přičítala jsem to našim akcičkám se záplavou alkoholu.
Ale i přes mé opojení svým úlovkem jsem se nemohla zbavit dojmu, že mě má rád spíš jako kamarádku než ženu. Celé hodiny jsme si povídali, chodili na dlouhé procházky, smáli se, ale když mělo dojít na něco důvěrnějšího, tak Ondru z ničeho nic přepadla únava a usnul.

Přesto jsme se po roce začali spolu bydlet. Tehdy jsem zjistila, že skoro každý druhý večer se vrací pozdě z práce a na služební cesty mizí na celé víkendy.
Začala jsem ho podezírat z nevěry a ztropila mu žárlivou scénu. Na hádky si však Ondra nijak nepotrpěl, proto mi prostě suše sdělil, že má teorie o milence je naprosto scestná, neboť se stýká s milencem. Zůstala jsem stát jak opařená, s otevřenou pusou. Po práci prý chodil do gay klubů a saun, kde nakonec potkal muže svého srdce ..

Hajzl jeden! "


Klára: " ano, to je celý Blatch :).
Jen nevím, zda jsem ji tenkrát utišila či ji více zdeptala, když jsem ji řekla, že se alespoň nemusí trýznit tím, že by byla neatraktivní, když si takového chlapa nedokázala udržet.

A jak se vyvíjelo dál naše přátelství??
Zatím co já jsem jí zavolala jednou, ona mi volala deset krát. Denně jsem od ní dostávala pozvánky na různé večírky či sportovní akce. A já ji zapomněla připsat na seznam kolaudace nového bytu.
Já toužila jen po prostoru ...
Když to shrnu, jsem ráda, že jsem vzala nohy na ramena a z toho našeho vztahu utekla, i když pod zástěrkou půl ročního pobytu v Ghaně :)!


Před dvěma měsíci:
Právě jsem se loučila s tatínkem na nádraží, když můj pohled spočinul na Hance a ... jejím stávajícím příteli. Bylo to jako de ja vue - urousané vlasy, nevkusně oblečená, nulový náznak upřímné radosti.

V ten moment jsem věděla, že před deseti lety jsem udělala správnou věc, už žádné, byť občasné, výčitky svědomí.
Jsem hrdá na to, že se přátelím s ženami, v jejichž společnosti se cítím oblíbená, chytrá, krásná a uvolněná.