01.09.07

Erotické sny

Přímočarost a jednoduchost - tak by se dal na první pohled charakteristikovat výklad snů.
Například když nám partner oznámí, že se mu zdálo o milování s naší sousedkou z prvího patra, máme obvykle velmi rychle jasno.Náš partner se chce milovat se sousedkou. Pokud se my zmíníme, že se nám zdálo o hrátkách s nejlepší kamarádkou (a Klára to nebyla), má i on jasno. Jsme bisexuální a je nasnadě toho využít, a to čím dřív tím líp. Vždyť o milování dvou žen sní každý muž (no, dobře, tak každý druhý) a to nejenom v noci.
Avšak takto přímočaré naše erotické sny nejsou, tedy nelze je ani tak přímočaře vykládat.
Pokud se tedy naší polovičce o milování se sousedkou nezdá opakovaně, tak s jeho erotickou touhou po ní to tak žhavé nebude, stejně tak jako milování dvou žen nesouvisí s bisexuálními sklony.

Nemůžeme zcela popřít, že by erotické sny nepoukazovaly na tajná přání a skryté touhy, ale další žena, dva muži (nebo rovnou tři muži), bičík a kovová pouta, důtky, šéf, sex na pitevním stole, jeho exnávrhářka a další a další objekty představují pouze symboly. V těchto případech bičík vůbec nemusí reprezentovat vaše případné sadomasochistické choutky. Ale spíše odráží vaši touhu po větší svobodě, vymanění se z přílišného dohledu partnera. A ani vášnivý sex se šéfem nemusí signalizovat touhu o bližší kontakt s nadřízeným, ale může odrážet fakt, že vám imponují silní a mocní muži.
Každý z nás už minimálně jednou sáhnul po snáři v jistém očekávání. Například ženy,kterým se zdálo o svatbě však budou rozčarovány, protože výklad svatby dle snáře známená "úmrtí". Je tedy lepší brát tyto výklady jako kuriozitu a rozhodně se jimi neřídit.

S čím tedy souvisí snové symboly?
Tyto symboly vychází z našeho života, vzpomínek, zážitků, dobrých i špatných zkušeností.
A kdo jim tedy rozumí?
Nejspíš jen snílci. Dobří psychologové či psychoterapeuti se vyvarovávají přesnému výkladu snu, spíše používají slova jako "mohlo by se jednat" a snaží se o to, aby sám klient našel souvislosti a porozuměl sám sobě.

A jak se na sny pohlíželo v minulosti?
Egypťané věřili, že se jedná o poselství od dobrých a zlých duchů. Řekové byli sny natolik posedlí, že stavěli orákula a sny si zde vykládali.
V minulosti se snům přikládalo mnohem větší důležitosti, než-li je tomu dnes.
A výklad erotických snů? Tak v tomto případě se jednalo o našeptávání zlých duchů k nemravnému chování a bylo považováno za hříšné. Zvlášť středověk byl v tomto směru velmi odmítavý, a hříšníci, kteří se ke svým snům přiznali, se museli velmi dlouho kát, aby hřích ze sebe smyli.


Sny a svědomí
I v dnešní době se najdou tací, kteří se za své erotické sny stydí a kteří považují sex s neznámým mužem či ženou téměř za nevěru a pociťují v blízkosti svého partnera pocit provinění. S erotickými sny svých partnerů se můžou také velmi zle vyrovnávat žárlivci. Ti v nich hledají více, například to, že jeho milá polovička něco "zlého" provedla a teď ho to pronásleduje.
Erotické snyj jsou zcela přirozené, a než-li podezírat partnera z nevěry, je lepší na jejich základě obohatit váš sexuální život.

Britská profesorka psychologie KayWellings říká, že erotické sny jsou zdravé a vypovídají o nápaditosti a tvořivosti. „Lidem, kteří jsou kreativní a plní nápadů, se zdají erotické sny mnohem častěji než lidem v tomto smyslu průměrnějším.“Výsledky jejího pozorování potvrdili historikové z kalifornské univerzity, kteří se před necelými čtyřmi lety pustili do zkoumání statisíc deníků, do nichž si jejich majitelé zapisovali po určitou dobu všechny sny. Nadprůměrně často měli erotické sny umělci, intelektuálové a velcí vynálezci. Pokud se vám tedy zdá jeden erotický sen za druhým,možná se ve vás skrývá umělec...

Dá se scénář snů zrežírovat?
Ne. Ale v počáteční fázi se dají svým způsobem navodit. Například pokud budete před usnutím myslet na svého exnávrháře, tak vám bezesporu do snu vstoupí. Protože sny v počáteční fázi spánku,která je lehčí, výrazně je ovlivňují i všechny další intenzivní podnětya myšlenky, kterým se těsně před spaním věnujeme. Vrahy erotických snů jsou myšlenky nejen na práci,ale i hádka s partnerem, jídlo a v neposlední řadě sledování televize.

A na závěr: ženám se zdají erotické sny častěji než mužům a častěji zažívají během milostného snění orgasmus (ještě že tak, protože stoupá procento mužů, kteří "nestoupají")

Žádné komentáře: