07.08.07

Nechat stopu


Poněkud paradoxní je, že zatímco ideální mužská postava je tři tisíce let přibližně stejná, ženský ideál prošel řadou revolučních změn.

K prezentaci ženské krásy je často využívána metafora - úspěch, bohatství, spokojenost a dosažení životních cílů.
Pohled na obrázek krásné, i když třeba počítačově upravené, modelky může být pro vyváženou a zralou ženu v podstatě relaxací a inspirací. Avšak pro naprostou většinu mladých žen a dívek je to frustrující záležitost. Na jedné straně sice tuší, že se prezentovanému ideálu nikdy nemohou podobat nebo dokonce vyrovnat,protože se jedná o nereálný model. Na druhé straně to v nich ale spouští nikdy nekončící závod jich samých se sebou, závod vedený snahou ztotožnit se.

Červeným majáčkem bijícím na poplach jsou u žen "problémové partie". Jedná se o části těla, které jsou nejvíce spojeny s erotickou nebo sexuální přitažlivostí. Zatímco v průběhu historie byly tyto partie vnímány pozitivně a dokonce zvýrazňovány, dnes se je ženy snaží minimalizovat.

Co je toho příčinou? Je to změna sociálních rolí muže a ženy ve společnosti?

V kulturách, kde pojetí ženské role ve společnosti je spíše tradiční a s mužskou rolí jen málo zaměnitelné, je vnímání ženského těla samotnými ženami také daleko tradičnější, tj. plnější a oblejší tvary jsou ženami velmi dobře akceptovány. V zemích západní Evropy a v USA je však tvar přesýpacích hodin spíše vnímán jako diskriminující, znehodnocující, je odrazem pomalosti a neohrabanosti. Zvláště, pokud stojí ženy bok po boku mužů v politice či v businessu.

Začátek 20. století - korzety, šněrovačky, labutí šíje, ženské pozadí.
20. - 30. léta 20. století - rovné střižené pánské obleky, vysoké pasy, vlasy na krátko.
50. léta 20. století - návrat siluety přesýpacích hodin, pláště a bohaté sukně.
Konec 20. století - konfekční velikost 34. A to pro všechny.

A co na to módní návrháři??? Tradiční spor žena versus muž ...
Italská návrhářka R. C. vyloučila ze své módní přehlídky na 15 modelek. Zdály se jí příliš hubené. Ospravedlnila to slovy: "Chceme dodržovat dohodnutá pravidla v boji proti anorexii."
Její kolega L.R. naopak vyloučené dívky přijal. Dle něj byly "přírodně štíhlé".

Na závěr tedy snad jen - přirozená krása je znova IN. A důkaz?? Dove!

Žádné komentáře: